תקנון לימודים

המחלקה להוראת המדעים היא חלק מן הפקולטה למדעי הטבע של אוניברסיטת חיפה וממוקמת בקמפוס המכללה האקדמית אורנים ליד קריית טבעון. 
המחלקה להוראת המדעים – ביולוגיה – מסלול חד-חוגי לתוארB.Sc. .  ניתן לשלב את לימודי 
ה- B.Sc. בביולוגיה עם לימודים לתעודת הוראה ממשלתית לביה"ס העל-יסודי.
 
במחלקה להוראת המדעים – מדעים מדויקים – ארבעה מסלולי לימוד:
מתמטיקה-פיזיקה, מסלול חד-חוגי לתואר.B.Sc.  ניתן לשלב את לימודי ה- B.Sc. עם לימודים לתעודות הוראה ממשלתיות לביה"ס העל-יסודי במתמטיקה ובפיזיקה.
מתמטיקה-מדעי המחשב, מסלול חד-חוגי לתואר .B.Sc. ניתן לשלב את לימודי ה- B.Sc. עם לימודים לתעודות הוראה ממשלתיות לביה"ס העל-יסודי במתמטיקה ובמדעי המחשב.
פיזיקה-מדעי המחשב, מסלול חד-חוגי לתואר B.Sc.. ניתן לשלב את לימודי ה- B.Sc. עם לימודים לתעודות הוראה ממשלתיות לביה"ס העל-יסודי בפיזיקה ובמדעי המחשב.
מתמטיקה ולימודים כלליים, מסלול דו-חוגי לתואר B.A. במתמטיקה ובמדעי הרוח. ניתן לשלב את לימודי ה-B.A. עם לימודים לתעודת הוראה במתמטיקה ו/או בחוג הנוסף.

משך הלימודים לתלמידים המתחילים את לימודיהם בתש"ע יהיה שלוש שנים לתואר ,B.Sc.)  (B.A., וארבע שנים לתואר + תעודת הוראה.

לימודים לקראת קבלת תעודת הוראה ממשלתית לבית-הספר העל-יסודי יתקיימו במחלקה לחינוך החל משנת הלימודים הראשונה. תכנית הלימודים לתעודת הוראה כוללת הכשרה מעמיקה בחינוך, עם התנסות בעבודה מעשית המשולבת במסלול הלימודים בתחום ההתמחות. בשנה הרביעית ילמדו תלמידי תעודת הוראה בהיקף מצומצם בשל ההוראה המודרכת בבתי הספר.
תקנון לימודים והערות כלליות
 
תקנון הלימודים של המחלקה להוראת המדעים באורנים כפוף לתקנון אוניברסיטת חיפה ונוהג על פיו. 
 
שכר לימוד
בחוברת שכר לימוד ושירות לתלמיד שנשלחת לנרשמים ללימודים מפורטים       הנהלים לתשלום שכר-הלימוד והשירותים שונים אשר היחידה לשכר לימוד ולשירותי התלמיד באורנים מעמידה לרשות הסטודנטים. בכל מקרה של צורך בבירור, ישמח צוות היחידה לשכר לימוד לעמוד לרשות הפונים בימים א' – ה' בין השעות 08:00 – 14.00, בטלפון 9838748 - 04, 9838862 - 04, 9838863 - 04.  הטלפון לענייני חניה: 9838805 - 04.
 
מערכת השיעורים
סטודנטים רשאים להשתתף רק בקורסים שאושרו להם בייעוץ ושמצויים במערכת האישית שלהם.
רישום מערכת השיעורים האישית יתקיים במשך יום ייעוץ אחד לכל שנתון, לפני תחילת שנת הלימודים, על-פי לוח זמנים שיפורסם מראש. על הסטודנטים להגיע לייעוץ בתאריך שנקבע להם.
סטודנטים לא יוכלו להירשם לשני קורסים שיש ביניהם חפיפה במערכת השעות. סטודנטים לא יוכלו ללמוד קורס כלשהו לפני שהשלימו חובותיהם בקורסים הניתנים בשנות הלימוד הקודמות ומהווים דרישות הקדם לקורס המבוקש. ברשימת השיעורים מצוינות דרישות הקדם בהמשך לתיאור כל קורס. אם קיבלו סטודנטים אישור מיוחד ללמוד מקצוע מסוים בטרם השלימו את קורסי הקדם למקצוע זה, ייכלל ציון מקצוע זה ברשימת הציונים רק לאחר השלמת דרישות הקדם.
סטודנט שקיבל פטורים מקורסים על סמך לימודים במוסדות אחרים יוכל לקחת קורסים של השנה הראשונה בלבד. רק לאחר שסיים את חובות השנה הראשונה יהיה רשאי לקחת קורסים של השנה השנייה.
 
שינויים במערכת השעות האישית
ניתן לערוך שינויים במערכת השעות האישית רק בשבועיים הראשונים של כל סמסטר. קורס אשר לא נרשם במערכת השעות האישית של הסטודנט לא ייחשב. לא יהיה ניתן לגשת לבחינה בקורס שאינו רשום במערכת השעות האישית.
 
תנאי המעבר משנה לשנה
סטודנטים זכאים לעבור לשנה הבאה אם עמדו בתנאים הבאים: (1) ציוני "עובר" (56 לפחות) במקצועות הלימוד; (2) ציון משוקלל  של 60 לפחות.
סטודנטים שלא השלימו את חובותיהם הלימודיים בשני קורסים או יותר לא יורשו לעלות לשנת הלימודים הבאה. סטודנטים שנותרו להם חובות לימודיים המסתכמים ביותר מקורס אחד בכל שנת לימודים – יורשו לעלות לשנה הבאה בתנאי שממוצע הציונים בשאר המקצועות הוא 65 לפחות. תוך כדי מהלך שנת הלימודים עליהם להשלים חובות אלה. לא יורשו סטודנטים לדחות מילוי חובות לימודיים ליותר משנת לימודים אחת. לשם תיקון ציון, ניתן לחזור וללמוד קורס בשנה העוקבת בלבד. סטודנטים שצברו שני כישלונות או יותר בסמסטר א' – יישקל המשך לימודיהם בחוג. סטודנטים שנכשלו בשני קורסים, או יותר משני קורסים, לא יעברו משנה לשנה. לגבי סטודנטים שלא יעמדו בדרישות הנ"ל – יחליט החוג אם הם יוכלו להמשיך את לימודיהם ובאילו תנאים.
 
נוכחות בשיעורים
סטודנטים חייבים להיות נוכחים בכל השיעורים, אלא אם כן נקבע אחרת ע"י המורה.
 
הפסקת לימודים (או סיום הלימודים) ע"י הסטודנט
סטודנטים רשאים להפסיק לימודיהם למשך תקופה שאינה עולה על שנתיים. יש להגיש בקשה בהתאם לנוהל המצוי במזכירות. הסטודנטים חייבים לסיים את כל חובותיהם במשך שנתיים מתום שנה ד' ללימודים. ראשי המחלקות רשאים לקבוע התיישנות על חלק מהלימודים, או על כולם, לאחר הפסקת לימודים או אי-סיום לימודים במשך תקופה העולה על שנתיים.
 
​אישורים
סטודנט אשר סיים את לימודיו ומבקש על כך אישור, יצטייד באישורי זכאות מהספרייה ומהיחידה לשכר לימוד. כמו כן יכול הסטודנט לקבל אישור על מצב לימודיו (שנות הלימוד לתואר, תחומי הלימוד, זכאות לתואר, גיליון ציונים וכד'). סטודנט יגיש בקשה לאישור ציונים לפחות שבועיים לפני המועד שהוא זקוק לו, ובקשה לאישור אחר לפחות שבוע לפני מועד זה. המזכירות אינה מתחייבת להמציא אישור בתקופות קצרות מאלה. תעריפי אישורים ותשלומים אחרים יתפרסמו לפני פתיחת שנת הלימודים.
 
לימודי אנגלית
הסטודנטים חייבים לסיים לימודי אנגלית ברמת "מתקדמים 2" עד תום השנה השנייה ללימודים.
 
 
נוהל בחינות, עבודות וציונים
 
1. נוהל בחינות
נוהל זה מתייחס אך ורק לבחינות סוף הסמסטר. בקורס בו קיימות דרישות נוספות לקביעת הציון הסופי – כגון בחנים, תרגילים, עבודות – יקבע המורה את הציון הסופי על-פי שיקול דעתו ועל-פי הכתוב בסילבוס של הקורס.
הבחינות תרוכזנה בתקופה העוקבת את סמסטר א' ו-ב' (ייתכנו בחינות יום אחרי יום ואף שתיים ביום).
רשאי להיבחן סטודנט אשר: 1) נרשם לקורס; 2) מילא את כל החובות האקדמיים של הקורס, ושמו מופיע ברשימת הזכאים שאושרה ע"י  המורה; 3) ברשותו כרטיס נבחן.
סטודנט הרוצה לתקן ציון בקורס בו השתתף בשנים קודמות חייב להירשם מחדש לקורס בעת הייעוץ.
במידה ומתקיימות שתי בחינות באותו היום, יוכל הסטודנט להירשם רק לאחד מהקורסים. במידה ואחת הבחינות היא בקורס חובה, על הסטודנט להירשם ולהבחן רק בקורס החובה. 
הנבחן יגיע לחדר הבחינה רבע שעה לפני תחילתה כשברשותו תעודת זהות וכרטיס נבחן.
משך הבחינה מצוין על-גבי שאלון הבחינה. למורה זכות להאריך את משך הבחינה.
1)  השימוש בחומר עזר בבחינה הוא בהיתר המורה בלבד, ואם כתוב הדבר בשאלון הבחינה.
2)  סטודנט המחליט לא לכתוב את הבחינה, יציין זאת על-גבי המחברת, ויוכל לעזוב את חדר הבחינה מקץ עשרים דקות מתחילתה.
3)  בתום חצי שעה מתחילת הבחינה לא ייכנס סטודנט לבחינה.
אחרי תחילת הבחינה לא יעזוב הנבחן את חדר הבחינה עד לסיומה, אלא באישור מפורש של 
המורה או המשגיח, ולא לפני תום חצי שעה מתחילת הבחינה.
עם גמר הבדיקה ולא יאוחר מ-14 ימי עבודה ממועד הבחינה, יעביר המורה את התוצאות למזכירות המחלקה. הסטודנטים יוכלו לקבל את ציוניהם הן מחשב או באמצעות שרות SMS.
בכל מקרה של אובדן מחברת בחינה, שלא באשמתו של הנבחן, ייקבע ציונו בבחינה באחת הדרכים הבאות, בתיאום עם מורה המקצוע ובאישור רכז החוג: על-ידי בחינה חוזרת או על-ידי שקלול המרכיבים האחרים של הציון הקיימים באותו מקצוע (כגון: בחנים ובחינות שהתקיימו במהלך הקורס, תרגילים, עבודות וכד'), או על-פי ממוצע הציונים של כל לימודיו באותו סמסטר או באותה שנה.

2.  מועדים רגילים
קיימים שני מועדי בחינות: מועד א' ומועד ב'. רשאי להיבחן במועד ב' סטודנט שנכשל במועד א', או לא ניגש למועד א', או סטודנט שמעוניין לשפר את ציונו במועד א'.
סטודנטים המעוניינים להיבחן במועד ב' חייבים להירשם באינטרנט. אם לא יהיו נרשמים עד שבוע לפני הבחינה, היא לא תתקיים.
קיומם של שני המועדים אינו מקנה זכות להשתתף בבחינה כלשהי פעמיים, מחוץ לתאריכי המועדים הרגילים, כפי שנקבעו. דהיינו, סטודנט שהחליט לא לגשת לבחינה במועד א' ונכשל במועד ב', לא יהיה זכאי למועד נוסף.
כל סטודנט שיבקש תנאים מיוחדים בבחינות (כגון: הארכת זמן או המרת בחינה בכתב בבחינה בעל-פה/עבודה/רפרט) בגין נכות, עיוורון, דיסלקציה או ליקוי אחר, חייב לפנות למרכז התמיכה והסיוע לסטודנטים עם לקויות למידה (מתחם מעיין שליד הספרייה, טל' 04-9838971) ולהציג תעודה או אישור רפואי מוסמך המעיד על בעייתו. במרכז התמיכה ידונו בכל בקשה לגופה וההחלטה תובא לידיעת הסטודנט ומזכירות המחלקה.
אם הבעיה לא תיפתר במסגרת החוג, רשאי הסטודנט לפנות לדיקן הסטודנטים. הדיקן יעביר את חוות דעתו והמלצותיו לראש החוג, והחלטה סופית תובא לידיעת הסטודנט ומזכירות המחלקה.

3.  מועד חריג
מועד זה (מועד ג') נועד לסטודנטים אשר נבצר מהם לגשת לאחד משני המועדים.
זכאי למועד חריג: 1) סטודנט אשר נבצר ממנו לגשת למועד א' ונכשל במועד ב', או מבקש לשפר את ציון הבחינה של מועד ב'; 2) סטודנט שנכשל במועד א' ונבצר ממנו לגשת למועד ב' או סטודנט המבקש לשפר את ציון הבחינה של מועד א' ונבצר ממנו לגשת למועד ב'. מועד זה יאושר לסטודנט בהתאם לנוהל אישור מועד חריג, או מועד ג' לסטודנט שבחר לא לגשת לבחינה מועד א' או ב' ונבצר ממנו לגשת לבחינה השנייה.
מועד חריג יאושר במקרים הבאים: שירות מילואים ביום הבחינה, או שירות מילואים ממושך במשך הסמסטר, כלומר סטודנטים ששרתו במילואים תקופה רצופה של 21 יום לפחות ואשר תאריך הבחינה שלהם חל תוך שבועיים מעת השחרור משירות, וכן אלה ששרתו תקופה רצופה של 8 - 20 יום, ותאריך הבחינה שלהם חל תוך שבוע מעת השחרור. כן נועד מועד זה לסטודנטים שנקבעו להם באותו יום שתי בחינות חופפות או שהיו מאושפזים. סטודנטים אלו יציגו למזכירות החוג אישורים נאותים (רק אישור מחלה מבית חולים קביל). לא יתקבלו אישורי מחלה רטרואקטיביים. מועד ג' יתקיים תוך חודש מסיום מועד ב' של אותו סמסטר.

​4.  ציונים, כישלונות וכללי מעבר
קורס בחירה שסטודנט נכשל בו והציון לא תוקן (משום שהוא העדיף לקחת קורס בחירה אחר) – כאשר יגיע הסטודנט למכסת קורסי הבחירה, יימחק מגיליון הציונים הפומבי שלו הקורס הכושל והציון שקיבל בו.
בגיליון הציונים אשר הסטודנט מקבל עם סיום לימודיו לתואר ראשון, לא יופיעו קורסים שיש בהם ציון נכשל (על-פי נוהלי החוג) ולא יופיעו סימונים מיוחדים.

5.  נוהל ערעורים
סטודנט רשאי לערער על ציונו תוך עשרה ימים מפרסומו. הערעור יופנה בכתב למורה הקורס באמצעות מזכירות המחלקה. תוצאות הערעור ידווחו למערער באמצעות מזכירות המחלקה. המזכירה תפרסם את הציון המתוקן. טופס הערעור על ציון יישמר בתיקו האישי של הסטודנט עד סוף לימודיו.
סטודנט המבקש לעיין במחברת הבחינה שלו, יהיה זכאי לעשות זאת על-פי סידורים שייקבעו בחוגים.  מחברת הבחינה תישמר חודשיים לאחר מועד מסירת הציון ובתום תקופה זו תושמד.
אם לא ניתן לבדוק את הערעור עד למועד הבא של הבחינה, תהיה ההתייחסות לציון כאילו לא תוקן. במקרה הזה, כאשר הסטודנט ניגש למועד הבא, ייחשב לזכותו הציון הגבוה מבין השניים.
סטודנט המערער על הציון יהיה מודע לכך שהבחינה כולה תיבדק מחדש, והציון הסופי עלול להיות נמוך מהמקורי.
תוצאות הערעור של הסטודנט על ציון בחינה הן סופיות ומחייבות.

​6.  שיפור ציונים
סטודנט המבקש לשפר ציון בקורס מסוים יוכל לעשות זאת תוך שנה בלבד מסיום לימודיו באותו הקורס.  על הסטודנט להירשם מחדש לקורס ולמלא את כל חובות הקורס כולל מעבדות וסיורים, אלא אם קיבל פטור בכתב ממורה הקורס. ראש החוג ימנע תיקון ציון מסוים אם הסטודנט שמע בינתיים קורס מתקדם יותר באותו נושא.
סטודנט שיחזור על הבחינה או על קורס במטרה לשפר ציון – הציון האחרון הוא הקובע. 

7.  הגשת עבודות
עבודה בכתב, המוטלת על הסטודנט במסגרת לימודיו, נחשבת בצבירת נקודות הזכות. הסטודנט חייב לקבל ציון 60 לפחות בעבודה סמינריונית כדי שהציון ישוקלל במניין נקודות הזכות.
המרצה יקבע תאריך להגשת עבודה. אם לא ניתן תאריך להגשת העבודה, עליה להימסר עד תחילת הסמסטר הבא. לא יתקבלו עבודות באיחור אלא אם יקבל הסטודנט אישור בכתב מידי המרצה.
אין הסטודנט רשאי לפרסם עבודה הסמינריונית או עבודת גמר אלא באישור המרצה בלבד.
סטודנט עשוי להידרש להגן בעל פה על עבודה שהגיש בפני מרצה הקורס או בפני שני עוזרי הוראה  מצוות הקורס.

8.  ציון גמר לקבלת תואר
לכל סטודנט באוניברסיטה ייקבע ציון גמר לתואר על בסיס ממוצע משוקלל של ציוניו במקצועות הלימוד הכלולים בתכנית הלימודים של החוג. הממוצע יתבסס על כל ציוני הסטודנט. ציון נכשל יושמט מחישוב הממוצע, רק לאחר שתוקן. ציון הגמר משוקלל על-פי נקודות הזכות של הקורסים.
החוג  רשאי לדרוש ציון גמר הגבוה מציון המעבר במקצוע בודד.
בהתאם לתקנון האוניברסיטה, סטודנט יקבל תעודת בוגר רק אם השיג ממוצע ציונים משוקלל  של 60 לפחות.
​ 
תקנון ההתנהגות, המשמעת והאתיקה האקדמית
הנהלת אורנים מצפה מהבאים בשעריה להתנהגות נאותה, לשמירה על יחס של כבוד לזולת ולשמירה  על רכוש. הנהלת אורנים מצפה מתלמידיה שישמרו על אתיקה אקדמית נאותה בכל מהלך לימודיהם באורנים. תקנון ההתנהגות, המשמעת והאתיקה האקדמית של המחלקה להוראת המדעים באורנים כפוף לתקנון אוניברסיטת חיפה ונוהג על פיו.
​​
Footer Mobile