מעורבות קהילתית

איך משפיעים כאן?

בתוך הקמפוס
גינה קהילתית – מחזון למציאות
מגוון היא מילת המפתח של הגינה הקהילתית באורנים - מגוון בוטני וזואולוגי מחד ומגוון אנושי מאידך. כשם שיש מגוון רחב של תרבויות, מנהגים ואמונות בקרב הסטודנטים באורנים, כך יש מגוון במרכיבי הגינה השונים. תפיסתנו היא שלכל מרכיב יש תרומה חשובה ליציבות המערכת כולה. 

בשל כך, הטיפול בצמחים זרים שצמחו בגינה כלל התבוננות מעמיקה והבנה של השפעת הצמח על סביבתו, בטרם הוחלט מה יעלה בגורלו. הודות לגישה זו, ניתן למצוא כיום צמחי בר ארץ-ישראלים יפי פריחה משולבים בגינה. 
הגינה מטפחת גם את המגוון האנושי: היא נבנתה סמוך למעונות כדי לשמש בתור כר רחב לפעילויות משותפות לדייריהם, תוך טיפוח גינה מזינה ואורגנית להנאת הדיירים. 

הגינה הקהילתית היא מרכיב משמעותי בקמפוס הירוק, בשל היותה משאב כלכלי-חברתי חשוב לקהילת אורנים, וכן מרכז קהילתי למפגש בלתי אמצעי בכל שעות היום.
בשנת 2016 הגינה הוגדרה כחלק מהקמפוס הירוק, אולם הגינה הראשונה הוקמה כבר בשנת 2008 בכניסה למכללה והייתה פעילה במשך כשלוש שנים.

הגינה הנוכחית הוקמה ב - 2014 כמיזם של קבוצת סטודנטים הדרים במעונות. בשיתוף תלמידי מכינת רבין שבשטח המכללה, הפכו 80 מ"ר של גינת נוי מוזנחת לגינה קהילתית מלאת בצמחי תועלת. ברוח עקרונות הגינון המקיים, ההשקיה מבוצעת על ידי מערכת ממוחשבת כדי לחסוך במים, הקרקע מחופה על מנת למנוע אידוי ואין שימוש בריסוס או דישון כימי.

מחוץ לקמפוס
הפעילות הקהילתית מחוץ לקמפוס מתבצעת בשתי דרכים עיקריות: הראשונה, פעילות במסגרת סמינריונים ופרויקטים שנעשים בקורסים האקדמיים. השנייה, באמצעות תחום הפעילות הקהילתית בשדמות, מרכז למנהיגות בקהילה. בנוסף, נעשות פעילויות מיוחדות: לדוגמה, פעילות עם המרחב הביוספרי במועצה האזורית מגידו, שמטרתו ליצור תפיסת חינוך ביוספרי ייחודית בארץ ובעולם המשלבת בין החינוך לשדה.

זו רק דוגמה אחת לפעילות הקהילתית שמבוצעת מחוץ לקמפוס, אך הדוגמאות עוד רבות. בארבע השנים האחרונות בוצעו
מגוון רחב של פעילויות ברחבי הצפון:
  • ​​​עין המפרץ - חושבים סביבתי|
  • מועצה אזורית מגידו- יוצרים חינוך ביוספרי
  • מוסדות שלטוניים - מניעים תהליכים לקיימות
  • חיפה - דנים בקיימות קהילתית
  • נווה איתן - דוחפים קדימה את הבריאות
  • חצור הגלילית- מתחילים למחזר
  • רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע- מתחברים לקהילה
  • הגליל - מקדמים כלכלה מקומית
  • ארגון ערים גליל מערבי - מלמדים את בעלי התפקידים
  • המועצות האזוריות מגידו וזבולון- מחזירים את הירוק לקיבוצים
  • רמת הגולן - מפרידים פסולת מהתחלה
  • נורית - מקימים יישוב מקיים


​הגן הבוטני - מקום למפגש בין אדם וטבע 
באורנים שמירת טבע אינה מושג תיאורטי בלבד, והגן הבוטני מדגים זאת היטב. הגן משתרע של שטח של 40 דונם, מהם אחוז נרחב הוא החורש הים תיכוני המאפיין את האזור. הגן תופס שטח גדול מהמכללה ובכך מהווה מרחב נעים ללמידה ומנוחה לסטודנטים ולסגל. כמו כן, הוא משמש מקום מקלט לצמחים ובעלי חיים מתוכם גם מינים במצויים בסכנת הכחדה.

לומדים בטבע, מתחברים לטבע
הגן משמש כמרחב למידה חוץ כיתתי למגוון רחב של נושאים סביבתיים: החל משמירת טבע ומגוון מינים, דרך גינון אקולוגי ועד ביומימיקרי ופרמקלצ'ר. כמו כן, משמש הגן מקום השראה ולימוד בתחומים נוספים כמו: ספרות ושירה, אומנות, הדרכה פדגוגית, מקרא, גאוגרפיה , גינון טיפולי ועוד.
קהל היעד כולל תלמידים, סטודנטים ומורים במכללה ומחוצה לה, וגם את הציבור הרחב. הגן מאפשר חיבור בלתי-אמצעי לטבע ומדגיש את החשיבות בשימור והבנה של בתי הגידול בהם אנחנו מוקפים. 

סוגרים את מעגל המחזור
אוכלים בקפיטריה? תשמחו לשמוע ששאריות המזון שלכם לא יישלחו למטמנה אי שם מחוץ לקמפוס, אלא יהפכו לקומפוסט שידשן את הגינה האקולוגית. 
שותים גם קפה? השאריות גם הן מגיעות לערמת הקומפוסט שבגן הבוטני.

מצילים מינים נכחדים
הגן משמש כמקום מקלט למינים בסכנת הכחדה מרחבי הארץ, לשימור מינים של אבות צמחי תרבות ולהקמת גרעין רביה לאזור האפנדיקס של נחל קישון. 

רוצים לדעת יותר? היכנסו לאתר הגן הבוטני​.

​​
Footer Mobile