היו היה פעם...
משחר ימיו, חי האדם בשבטים של לקטים-ציידים אשר כל צרכיהם סופקו ע"י העולם סביבם. הם היו מלקטים צמחים למאכל ולמרפא, צדים לפי צרכם ובונים את בתיהם וכליהם מחומרי הסביבה.
דרך חיים זו אפשרה קשר ישיר ואינטימי עם הסביבה, וכשחי כך, ראה האדם את עצמו כחלק בלתי נפרד מהטבע.
חברות אלו חיו במודעות מלאה להשפעתה של כל פעולה שעשו על סביבתם. הם היו מודעים לכך שכל מעשה ישפיע על קיומם וקיום בניהם ובני בניהם. מכאן הוטבע המונח "שבעה דורות קדימה", שפירושו: אני בוחן את מעשיי בעולם לפי התשובה על השאלה כיצד ישפיעו על חייהם של אנשים "שבעה דורות קדימה".
עם חלוף השנים נכחדו תרבויות אלו כמעט לחלוטין, הידע שלהן קיבל התייחסות מזלזלת ומבטלת, במקרה הטוב, ובמרבית המקרים זכתה מורשתם למחיקה ולדריסה אקטיביות ואגרסיביות.
בעשורים האחרונים החל העולם המודרני להכיר את החוכמה הנסתרת בידע הזה, והתעוררה מודעות לצורך לשלב חדש עם ישן, ולחדול מהרס ודריסה.
והיום...
המגמה הזו אפשרה לשחזר חלק מהידע הזה במקומות שונים בעולם.
בארה"ב היה טום בראון תלמידו של זאב מתגנב בן שבט האפצ'י, ובבגרותו הפך לאחד מהמורים המובילים בתחום שימור הידע הקדום והנחלתו לתלמידים רבים. אחד מתלמידיו היה עופר ישראלי, שיחד עם יעל פינקרפלד הקים את ארגון שומרי הגן.
הארגון עוסק בחינוך ובהדרכה של מבוגרים וילדים
בדרך ייחודית, שפותחה על בסיס ידע ומיומנויות חיים של תרבויות ציידים לקטים. תרבויות שחיו באיזון ארוך טווח עם סביבתן (בני האדם, בעלי החיים, הצמחים וכוחות הטבע.).
את הידע והמיומנויות שלהם אנו מיישמים באופן המתאים למציאות העכשווית ולחיים המודרניים.
הפעילויות שלנו מתקיימות בחיק הטבע, כשאנו
חופשיים מקירות המפרידים בינינו לבין החיים, ומזמנות מפגש עם קשת רחבה של מיומנויות חיים פיזיות, רגשיות ורוחניות.
מפגשי הלימוד והתנאים בשטח מאפשרים לנו – ילדים, בני נוער ומבוגרים - לחוות את עולם החי והצומח, את מזג האוויר ואת עונות השנה, את מעגל השמש והירח, ואת כוח החיים במלואו.
כך נוכל להעמיק את ההכרות עם עצמנו ועם העולם, ולבחור לחיות את חיינו אחרת.
כך יוכלו הילדים שלנו לחוות ילדות פשוטה וטבעית, להרגיש את האדמה, את הרוח המלטפת, את דגדוג הנבטים, להישרט בקוצים, לנוע עם הגוף ולא רק דרך המחשב.
דרך החוויה הפשוטה של חיים בחיבור לטבע ודרך התחושה שאנחנו חלק ממנו, אנו לומדים לקחת אחריות על עצמנו ועל הסביבה. המגע הקרוב עם הטבע מאפשר מקום של שקט פנימי, עוצמה וביטחון.
ממקום זה ניתן להיות קשובים ולשמוע קול פנימי אשר מוביל כל אדם להגשמת הדרך הנכונה לו ולעולם. האמת הפשוטה היא, שאם כל אדם יעשה בעולם את התפקיד שיועד לו, העולם ימשיך להתקיים.
מכאן הדרך לחינוך ולהקמת בתי ספר יער נראית ברורה וטבעית.
לקח לעולם 20 שנה להתחיל להכיר בחשיבותו של חינוך יער, וכיום אנחנו בעיצומה של מהפכה בתפיסה החינוכית בארץ ובעולם.
במהלך שנים רבות של חינוך עשרות אלפי ילדים בחוגי שומרי הגן ובמסגרות חינוך שונות בהן השתלבנו, צברנו ניסיון וידע רבים מאוד. על בסיס זה פיתחנו בשנים האחרונות את פדגוגיית לימודי היער.
לאור כל הכתוב למעלה, מוכר ארגון שומרי הגן על ידי המו"פ של משרד החינוך כארגון הגג של חינוך היער בישראל, אשר אמון על הקמת רשת בתי ספר יער ציבוריים בארץ.