טופס נייח

עדכונים מהשטח

המרחב הקהילתי הכפרי, שהיה בעבר ברור ומוחלט, ניצב בתוך עידן של שינויים מתמשכים המושפעים מהרצון לעצמאות ושינוי באורחות החיים, בניית הרחבות וקליטת הבנים החוזרים.
שינויים אלה, מציבים בפני ההנהגה המקומית אתגר גדול לניהול והובלת הקהילה לשלב הבא של חייה. בעידן הזה יש צורך לבחון בשנית החלטות שהתקבלו בעבר, לחזור ולתקף אותן או לשנותן ולהתאים את מסגרות הפעולה מחדש.

אנו בשדמותמציעים תהליך ממוקד האורך מספר חודשים,  בו נסייע בהקמת צוות הנהגה מקומי, אשר יבחן את ההחלטות ואת השינוי הנדרש בהתאם לערכי הקהילה, ויבסס מסגרות פעולה מתאימות אשר ישרתו נכונה את ערכי הליבה של היישוב.
לשדמות ניסיון רב שנים בשדה הקהילתי-כפרי בליווי והכשרה, התערבות וביסוס מסגרות פעולה קהילתיות.

אבני הדרך לתהליך:
  • הקמה וליווי של צוות הנהגה מקומית, אשר יאסוף את הקולות העולים מן הקהילה לעיבוד ולבחינה
  • שיתוף ציבור לבחינת המסגרות הקיימות בקהילה ולבחינת צרכים עתידיים
  • איסוף וזיקוק התובנות לכדי תכנית עבודה קהילתית אופרטיבית
  • יישום והטמעה של התוכנית תוך ביסוס שגרות ומסגרות פעולה

רוני גלעד, מנהלת מש"א, קיבוץ הזורע:
"הרגשנו צורך לדייק ולתקף החלטות שהתקבלו לפני מספר שנים ... התהליך היה טוב מאוד ובזכותו אנו יכולים היום להעביר תקציב אחר, המקובל על הקהילה ומשקף אותה".

בתשי גולן, מנהלת קהילה, קיבוץ חולדה:
"שאפנו להגדיר, בתוך האגש"ח, מה נכון לשמר, ממה נכון להיפרד ומה עלינו ליצור. יצרנו אווירה של שיח וסימנו לעצמנו את היעד הבא: חיזוק והעמקת השיח בין חברי האגש"ח, והמשך היכרות ולמידה. זיהינו את הנרטיב שלנו ומתוך כך, בזיהוי הכוחות השונים הפועלים בקהילה, אנו יכולים להמשיך לשלב הבא..."

תנועת המושבים מכשירה את מנהיגות העתיד במושבי הדרום.
20 מבני המושבים בדרום הארץ, משתתפים בקורס פיתוח מנהיגות בדגש תרבות יהודית וישראלית.
המטרה היא לחזק את הזהות המקומית, הגאווה והשייכות למושבים ולתרבות היהודית ישראלית.
במסגרת זו נבנית הקבוצה כחבורת משימה שמטרתה קידום קהילה וקהילתיות במושבים. נרכשים כלים ומיומנויות, נצבר ידע ונרקמים קשרים.
את ההכשרה מנחות כצוות, מלווה מתנועת המושבים בדגש נושאי תרבות יהודית ישראלית ומנחת בינוי קהילה ממרכז שדמות למנהיגות בקהילה.

מפגש רב מגזרי מרתק בין בעלי מקצוע מתחום הקהילה לאנשי טכנולוגיה התקיים הבוקר בטכניון.
המפגש, פרי יוזמה של שדמות, המרכז למנהיגות בקהילה במכללת אורנים, בשיתוף המרכז להנדסה גלובלית בטכניון, כלל שולחנות עגולים בהשתתפות אנשי סגל מהטכניון, צוות שדמות וגשר לעתיד ממרכז ק.מ.ה באורנים, ונציגים של ארגוני חברה אזרחית, עיריית חיפה ומשרדי ממשלה. הדיון המרתק התמקד בפערי השיח והשפה בין העולמות והדרכים לצמצומם, תוך התייחסות לערכים, לתפקידה של האקדמיה בחינוך, לדרכי פעולה ועוד.
המשתתפים ציינו את הערך של המפגש הבלתי אמצעי ואת הצורך בהמשך ההידברות, תוך שימת דגש על החשיבות של דיוק תוכניות ההכשרה והפעולות בשטח, העמקת שיתופי הפעולה ויצירת שפה משותפת.
הדיון הונחה על ידי צוות שדמות ובסיומו נותרו שאלות פתוחות רבות, שידונו במפגשים עתידיים.

השנה פגשנו כאן במכללת אורנים 40 סטודנטים שלומדים, חיים ומקימים קהילות בישובים בפרפריה החברתית והגאוגרפית של ישראל. סטודנטים, חילוניים, דתיים, דרוזים, מוסלמים ונוצרים, מכל הארץ שבוחרים להשפיע וליצור עתיד משותף טוב יותר רגע לפני פתיחת שנת הלימודים. סטודנטים בארגון תוצרת הארץ
כגורם מקצועי ואידאולוגי, אנחנו בשדמות ליווינו את התהליך של גיבוש התפישה וההקמה של הארגון המיוחד הזה. כשותפים התווינו יחד את החלום, את המודל לפעולה ואת הקמת קהילות החיים הראשונות, ואנו בשדמות ממשיכים ללוות את הצוות הבכיר והמקסים.
מרגש לראות אצלם את הצמיחה, את ההתלהבות, את הרצון להשפיע, להיות מעורבים ולהרגיש שייכות, ומרתק לקיים איתם שיחה פתוחה בנושא קהילה ועירוניות, על הקשר בין התכנון הפיזי לחיים הקהילתיים ועל האפשרות שלהם להשפיע ולהיות מושפעים מהסביבה בה הם חיים.
אנו מזמינים את הסטודנטים באשר הם לקחת חלק, להיות שותפים, שייכים ומעורבים בסביבתם. לקחת אחריות, ליצר שנוי, ליצור אדוות של השפעה ולהשתלב עם התושבים הוותיקים בערים ובישובים השונים, ליצירת חדש משותף.

שדמות הוזמנה להרצות בכנס של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (רלב"ד), בנושא ניהול שותפויות אסטרטגיות ושימוש בפעולות קהילתיות, מתוך הבנת כוחו של המרחב הקהילתי בשינוי דפוסי התנהגות בקרב התושבים וייצור שותפויות בין בעלי עניין. הכנס, בו לקחו חלק כ-80 מנהלי מטות בטיחות, עסק בהבדל שבין הגדרה ותפיסת תפקיד, במיפוי שותפויות מבוססות חזון וביצירת מערכת מחויבות ואחריות משותפת. המשתתפים הביעו עניין רב בקשר ההדוק שבין תחומים אלה לתחומי פעולתם וקיבלו כלים לשילובם בתוכניות העבודה ברשות.

מאת: בת עמי זיידל, מנחת בינוי קהילה בשדמות
ב-30.10.18 יום בחירות למועצות המקומיות.
"מי שמצביע, משפיע!" הוא סלוגן ותיק המתייחס לבחירות לממשלה ואין כמעט אזרח המכבד את עצמו ותופס עצמו כאזרח אחראי, שמחמיץ הזדמנות להשפיע על גורלו וגורל האומה.
בבחירות המקומיות תוכל לראות משום מה את אותם אנשים אחראיים ורציניים נפקדים פעם אחר פעם מעמדת הקלפי.
מובן שאין להם התנגדות עקרונית ואף להיפך, אך יעדיפו אירוע חשוב יותר או טיול משפחתי, ושיסתדרו בלעדיי הפעם ... אפשר לחשוב, כולה ראש מועצה.
באמת?!?! כולה ראש מועצה?!
כל הגורמים המשפיעים ישירות על חייך– מוסדות חינוך, גני משחקים לילדים, פינוי פחי הזבל בשכונה, פיתוח מרכז קניות או תעשיה במועצה, התקנת מסלולי ריצה או רכיבה על אופניים, בניית מעון יום ומרכזי ספורט, סלילת כבישים, פינוי מפגעים בדרך, תאורת רחוב ושמירת הביטחון האישי בישוב, כל היומיום שלך– מוכרע ומתוקצב בשולחן המועצה!
משרד הפנים מעביר תקציב ייעודי למועצה שלך והיא זו המתקצבת כל ישוב לפי גודלו וצרכיו, אך לא מעט גם לפי ביצועי מנהליו.
ניהול קהילה הינו משימה מורכבת ורבת פנים הדורשת הבנה, ידע ויכולות בתחומים רבים.
בעלי תפקידים בישובים, תושבים בעלי רצון, נכונות וכישורים, חסרים לעיתים ניסיון וידע מקצועי או תהליכי ונתקלים בקושי להתמודד עם אתגרים מורכבים. חברי המועצה, פעילי ציבור בעלי רצון טוב, חסרים פעמים רבות את הידע והמיומנויות הרלוונטיים לפעולה קהילתית. הקהילה והקהילתיות הם אלו המשפיעים על תחושת השייכות שלנו ועל הרצון להיות מעורבים, להשפיע ולהיות נוכחים ושותפים מלאים בחיי הישוב.
במועצות רבות קיימת מחלקת ישובים וצמיחה דמוגרפית, הדואגת לחיזוק היכולות הניהוליות והמנהיגותיות בקהילות ומסייעת בתהליכי ביסוס וצמיחה בישובים ובמרחב.
אנו בשדמות מבינים שהכוח טמון בקהילה חזקה ובביסוס שדרת הניהול שלה, על מנת לייעל את תפקוד הקהילה וממשקי העבודה שלה עם המועצה, האמונה על תקצובה השוטף. מתוך כך פיתחה שדמות מודלים להכשרה וליווי של מחלקות הצמיחה במועצות וברשויות וכן תהליכי ליווי והכשרה של חברי מועצה ובעלי תפקידים בישובים.

מתוך כנס אמנה להתיישבות  2017- בת עמי זיידל, כשהקולט קולט שהוא קולט - על תהליכים חברתיים בזמנים של צמיחה.

לחצו לצפייה בסרטון

במסגרת תהליך רב שנתי, משותף לחברה למתנסי"ם ולשדמות, חודד חזון הארגון כגורם מרכזי בקהילה בכל המרכזים ברחבי הארץ.
לשם מימוש החזון, הוגדר בחברה למתנסים תפקיד של מנחה בינוי קהילה בדרג המחוזי.  תכנית הפעולה כללה מפגשים בדרגים הבינוני והגבוה בארגון. סדנאות מרוכזות, הגדרת שפה משותפת.
הפעולה המשיכה בכתיבה משותפת של תדריכים, בהכשרות וסדנאות בהיקפים משתנים למנהלים במתנסים עצמם. לרכזים ומובילים בחתכים נושאיים.
בימים אלה אנחנו מעבירים הכשרות לדירקטורים במתנסים השונים במטרה להרחיב את השפה הקהילתית למקבלי החלטות הציבורים.
בנוסף מתקיימות סדנאות לבניית הנהלת אגף קהילה כ"חבורת משימה".
עם כניסת מנחים חדשים לתפקיד החדש נדרשת הכשרה מודולרית להקניית מושגים וכלים וליווי אישי הנותן מענה לאתגרים המקומיים ולצרכים האישיים של המנחה.
ההנחיות וההכשרות נעשות על ידי צוות שדמות.
תדריכים שהופקו בתהליך:
מיפוי ואבחון קהילתי
חבורת משימה ככלי לעבודה קהילתית
אירוע בונה קהילה ככלי להגברת קהילתיות

שדמות והמרחב ליזמות חינוכית-חברתית בק.מ.ה, לוקחים חלק בפרויקט SILICE ליזמות חברתית בינלאומית של האיחוד האירופי.
הפרויקט עוסק בקידום יזמות חברתית במוסדות להשכלה גבוהה ושותפים בו 14 מוסדות אקדמיים בהודו, ישראל, פורטוגל, גרמניה, סקוטלנד וקרואטיה.

מה זה אומר?
במסגרת מפגשים בינלאומיים מתרחשת למידה אינטנסיבית, חלופת ידע ורעיונות ונרקמים חלומות ושותפויות. בחודש אוקטובר נסענו להודו למפגש ניטור עם השותפים שלנו שם, הכרנו חממות ליזמות חברתית וביקרנו במספר יוזמות חברתיות אשר נעשות על-ידי סטודנטים באוניברסיטאות המקומיות.  
בין היוזמות התרגשנו לראות סטודנטים לחקלאות וסביבה מלמדים תושבים לגדל בעצמם גינות ירק, כדי לשפר את התזונה שלהם ולייצר מקור הכנסה נוסף למשפחה. דרך פעולה זו היא מהפכנית עבור הסטודנטים והתושבים בקהילה המקומית.

אנו רואים חשיבות רבה לקיומו של מרחב ליזמות ומרכז למנהיגות בקהילה דווקא בתוך אקדמיה, כמקום של ידע מצטבר, של עיצוב העתיד ואנשי המחר. מרכזים כאלה בתוך מכללת אורנים כמכללה לחינוך, הם מקום מעולה ליוזמה, מצויינות והשפעה על החברה בישראל.

בכל המוסדות האקדמיים השותפים, מתכוננים לתחרות של יוזמות חברתיות שיוצעו על-ידי סטודנטים. הפרס הראשון של התחרות הינו מפגש הכשרה בינלאומי שיתקיים במאי בקרואטיה.
אנחנו סקרנים לראות את היוזמות, לשמוע את הסטודנטים הנרגשים ולהתמלא באנרגיה של התחדשות ושינוי.

מוזמנים לקחת חלק בתחרות ולהצטרף למפגש עם יזמים מאירופה והודו.
פרטים נוספים בקרוב!!!

Footer Mobile