סדרת הרצאות בזום

מגדר באקדמיה ובחברה - מבט על הסוגיות המודחקות 
סדרת הרצאות מאתגרות  בחסות רשות המחקר של מכללת אורנים ובשיתוף עם קבוצת המחקר "שוויון מגדרי" במכללת אורנים. 
מתוך אמונה כי שוויון מגדרי אמיתי פירושו הנכחה סימטרית של סוגיות הקשורות הן לגברים והן נשים, תוך גילוי רגישות לצרכים, לזכויות ולמצוקות של אלה גם אלה, ומתוך חתירה למצויינות אינטלקטואלית ולדיונים ביקורתיים ותוססים, מקדמת הסדרה מחקרים המאירים תופעות מגדריות שנותרות מושתקות, מודחקות או שוליות על-פי-רוב בשיח האקדמי בישראל. 
שתיקה והשתקה באקדמיה, פנטזיות של מטריארכיה, ניכור הורי, אלימות הדדית במשפחה, עבריינות מין מגדרית, רצח על כבוד המשפחה,  ופמיניזם רדיקלי במדע - סוגיות אלה ואחרות זוכות סוף סוף להנכחה ולטיפול הולם בשיח אקדמי פתוח במכללת אורנים. 
כל מפגש בסדרה יתקיים במתכונת של הרצאת אורח/ת ולאחריה דיון בשיתוף הקהל בהנחיית ד"ר עופר קצ'רגין, יוזם הסדרה וראש המרכז למחקר שוויון מגדרי.   
שרה בן דוד  
פרופ' שרה בן דוד

קרימינולוגית בכירה, מומחית לויקטימולוגיה. ראש החוג לקרימינולוגיה לשעבר באוניברסיטת אריאל וממקימי המרכז לטיפול בעברייני מין.

10.3.22
15:45-17:15

שתיקה והשתקה באקדמיה בהתייחס לסוגיות מגדר

לא כל אלימות זוגית היא בהכרח דיכוטומיה ברורה שבה הגבר הוא הפוגע והאישה היא הנפגעת. לעיתים קרובות מדובר באלימות הדדית. אז מדוע יש היעדר כמעט מוחלט של באקדמיה של מחקר בנושא של אלימות הדדית במשפחה ושל אלימות נשית בזוגיות?! בהרצאה זו תשמעו על הצד הפחות סובלני של השיח האקדמי בסוגיות של מגדר. 

אינה לוי  
ד"ר אינה לוי

קרימינולוגית. אוניברסיטת אריאל והמרכז הרב-תחומי במכללת צפת.

20.3.22
12:00-13:30

תגובה חברתית כלפי גבר שנאנס על ידי אישה 

ההרצאה בוחנת את התגובה החברתית השלילית כלפי גבר שנאנס על-ידי אישה באמצעות ניתוח תגוביות שהתפרסמו בתגובה לכתבה שדיווחה על אונס גבר על-ידי אישה. במהלך ההרצאה יוצגו התמות המרכזיות בשיח מקוון. ניתוח התמות מעיד כי התגובות השליליות מבוססות על תפיסות מסורתיות לגבי תפקידי מגדר, וההגדרה של אונס כאונס אישה על-ידי גבר זר. 

ורד נאמו חביב  
ד''ר ורד נאמן-חביב

קרימינולוגית יישומית, מרצה בכירה וחוקרת  באוניברסיטה אריאל.

24.3.22
10:30-12:00

הקשר בין גורמים מצביים, קרבה משפחתית, מאפיינים דמוגרפים ומאפיינים אישיותיים ובין עמדות ערבים ישראלים כלפי רצח על כבוד המשפחה 

ההרצאה תעסוק בשינויים שחלים בארץ ובעולם בתחום ה"רצח על כבוד המשפחה" בעקבות כניסת תהליכים של מודרניזציה ומערביזציה לעולם השמרני.


טל יעקובוביץ  
ד"ר טל יעקובוביץ

ד״ר טל יעקובוביץ׳, קרימינולוג וחוקר סטיות מיניות ועבירות מין, לרבות זנות, פורנוגרפיה וכו׳.

31.03.22
17:15-15:45

תפיסת גבריות בקרב גברים עוסקים בזנות
ישנה סברה רווחת לפיה רק נשים עוסקות בזנות, אלא שהמציאות מוכיחה אחרת. בהרצאה נציג את תופעת הזנות הגברית על מאפייניה השונים, סוגיה והשלכותיה. נתמקד בסוגייה המגדרית- באיזה אופן תפסו גברים עוסקים בזנות את גבריותם?


עופר קצ'רגין  
ד"ר עופר קצ'רגין

חוקר שיח ביקורתי, סוציולוג וחוקר מגדר, ראש החוגים לאזרחות ולסוציולוגיה לשעבר במכללת אורנים.

7.4.22
15:45-17:30

"חזיונות פרימטיים": על האשליה הגדולה (והמסוכנת) של הפרימטולוגיה הפמיניסטית-רדיקלית ועל הגזענות המדעית החדשה 

"מה קורה כשמדע מבקש לחקור קופים וקופות אבל יותר ויותר מזהה בהם גברים ונשים"? האם - ובאיזה מובן - עלולות להיות לעירוב קטגוריות שכזה (שבין האנושי והחייתי) השלכות על המציאות החברתית והפוליטית היומיומית שלנו? בסיפור עלייתה של הפרימטולוגיה הפמיניסטית מקופלים לקח ואזהרה - לעתיד האובייקטיביות, העובדות וערך האמת המדעית, ולהשלכות הפוליטיות, החברתיות והמוסריות של הרדיקליזציה של המדע. 


חנה חימי  
ד"ר חנה חימי

ד"ר חנה חימי , עו"ס , קרימינולוגית ופסיכותרפיסטית . ראש תוכנית תואר שני בקידום נוער בסיכון מכללה אקדמית בית ברל, מנהלת היחידה הקלינית בנט"ל . יועצת הנשיאה לשוויון והוגנות מגדרית וחברה בפרוייקט Horizon2020 - CHANGE ,. פרויקט זה עוסק בעיקר בשוויון מגדרי באקדמיה ובמחקר.

12.05.22
17:15-15:45

התשמע קולי - הקשבה לקולם של גברים כקורבנות לתלונות שווא אל מול האלם של מערכות אכיפת החוק
בשנת 2020  נרצחו 21 נשים במדינת ישראל - היו 8.1 מקרי פמיסייד בממוצע בכל חודש,  הקורבן הצעירה ביותר הייתה בת 35 והמבוגרת ביותר בת 73. לצד הצורך לפעול למניעת אירועי אלימות כלפי נשים , נכון להרחיב את ההתבוננות בסוגיה המורכבת מאוד של תלונות שווא   ושימוש לרעה בפרוצדורות פליליות  תוך התייחסות  לחוסר האונים המתמשך של גברים קורבנות תלונות השווא מול מערכות אכיפת החוק.

רונית דרור  
ד"ר חגית תורג'מן

ראש המחלקה לקרימינלוגיה וראש החוג לסוציולוגיה במכללת הגליל המערבי

19.05.22
17:15-15:45

"מגדר בפשיעה" - הבדלים בין בנים לבנות במעורבות בהתנהגות עוברת חוק (עבריינות קלה מול פשיעה חמורה)

 


הרצאות קודמות

רונית דרור  
ד"ר רונית דרור

ד"ר לעבודה סוציאלית, מרצה באוניברסיטת חיפה ובמוסדות אקדמיים נוספים, מייסדת שותפה של עמותת "לצדכם" למען גברים נפגעי אלימות ואבות גרושים הסובלים מתלונות שווא, ניכור הורי, ואלימות.

19.12.21
12:00-13:30

פער האמפטיה - כיצד השיח המגדרי משפיע על אבות בהליכי גירושין?

הרצאה איקונוקלסטית שמאירה סוגיה נפיצה: אפליה ופגיעות של אבות דווקא על רקע סכסוכי גירושין. עובדה זו עשויה להפתיע רבים, שכן אנו רגילים לצרוך מסרים הפוכים, שהינם חד-צדדיים ומוטים.
ההרצאה תנכיח את קולם של אבות במצבים כאלה, קול שעל-פי רוב אינו נשמע. תתואר חוויתם הנובעת מהטיה מגדרית מצד אנשי מקצוע, ובעיקר עובדים סוציאליים בשירותי הרווחה. עיצוב התודעה החלקית והמוגבלת, שלפיה נשים הן הנפגעות העיקריות בסכסוכי גירושין, מותיר את כולנו מאחורי מסך בערות ביחס לסוגיה המורכבת והלא פשוטה של אלימות בין־מגדרית בהקשר זה, כמו בהקשרים אחרים. 



שי פררו  
ד"ר שי פררו

ד"ר למדעי הדתות ולמחקר תרבות. מרצה במוסדות אקדמיים שונים.

26.12.21
12:00-13:30


כשאלוהים היה אישה: רעיונות אוטופיים בקבוצות חקר המטריארכיה בבריטניה של שנות השבעים והשמונים

תנועות פוליטיות וחברתיות רבות מעצבות חזון אוטופי לעתיד, השואב לעיתים השראה מהעבר (ההיסטורי או המדומין). במסגרת הגל השני של התנועה לשחרור האישה קידמו הוגות ופעילות פמיניסטיות מסוימות את תיאורית הפרהיסטוריה המטריארכאלית, שפותחה קודם לכן במאה ה-19 על ידי אנתרופולוגים וחוקרי התקופה הקלאסית ואומצה על ידי כמה סופרג'יסטיות בארצות הברית.
בהרצאה זו אתמקד בקבוצות ללימודי המטריארכיה (Matriarchy Study Groups) שפעלו בבריטניה בשנות השבעים והשמונים, ועסקו בחקר תרבויות מטריארכאליות קדומות ועכשוויות לצורך בניית חזון לחברה שוויונית ואגליטרית עתידית שתחליף את זו הפטריארכאלית. אף כי קבוצות אלו זכו לביקורת נרחבת מצד חלקים גדולים בתנועה הפמיניסטית דאז, אף על פי כן הן היו בשר מבשרה של התנועה הפמיניסטית, כפי שאמחיש במסגרת ההרצאה. 


יעל אביעד  
ד"ר יעל אביעד

ד"ר לקרימינולוגיה, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל. לשעבר ראש החוג לקרימינולוגיה באוניברסיטת אריאל.

9.1.22
14:00-15:30

תפיסת הציבור את האלימות הנשית והאלימות הגברית בזוגיות

ההרצאה מתבססת על מחקר שמטרתו הייתה לבחון את התפיסה החברתית כלפי אלימות זוגית. ובמסגרת זו בחינת קשר שבין התפיסה החברתית את האלימות הזוגית לבין תפיסת חומרת המעשה האלים, ובחינת הקשר שבין התפיסה החברתית את האלימות הזוגית לבין הצדקת המעשה האלים.
כאשר האלימות מתבצעת פעם על ידי גברים כלפי בנות זוגם ופעם  על ידי נשים כלפי בני זוגם. מעבר לממצאים הקונקרטיים של המחקר, נעוצה חשיבותו בהעלתו למודעות את העובדה שלאלימות אין גבולות מגדריים ושישנה אפליה בעניין זה כנגד גברים. 



ענבל קיבנסון בר און  
ד"ר ענבל קיבנסון בר און

עו׳סית וחברת סגל בכיר בחוג ליעוץ והתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה

17.2.22
15:45-17:15

ניכור הורי

ההרצאה תעסוק בזיהוי מאפיינים של ניכור הורי בתוך דינמיקה משפחתית המצוייה בתהליך של גרושין בקונפליקט גבוה. נתייחס לקרטריונים אבחנתיים, מאפייני אישיות, השלכות ארוכות טווח ומבנה התערבות פסיכו משפטית.

Footer Mobile